Al 25 jaar een begrip in Nederland

Van Dokkum werkt op de lach- en denkspieren

De humoristische werken van Marius van Dokkum zijn niet te koop. Nou, dat is niet helemáál waar. Inderdaad – de originele werken zijn niet te koop, die hangen in zijn museum in Harderwijk om door publiek bewonderd te worden. Gelukkig zijn deze prachtige, lachwekkende en soms ook ontroerende werken ook in huis te halen – in de vorm van een allerlei leuke artikelen die je bij ons kunt kopen. We vertellen je graag meer over het oeuvre van Marius van Dokkum!

Kunst met een boodschap

“Ga jij maar illustreren”, kreeg Marius van Dokkum te horen op de Academie in Kampen, waar hij vol goede moed aankwam om zich te bekwamen in werken met materialen zoals olieverf, aquarel en pastel. Hij was op zoek naar een manier om de verhalen in zijn hoofd te leren vertalen naar het papier of doek.

Van Dokkum is een verteller in hart en nieren – alleen vertelt hij niet met woorden, maar met beelden die hij op een anekdotische manier gebruikt. Altijd met humor, soms zelfs neigend naar de grappen van zeventiende-eeuwse meesters zoals Jan Steen. Toch zijn maatschappijkritiek en relativering hem niet vreemd; zijn werken hebben vaker dan eens een dubbele bodem of een verborgen boodschap.

Verrassend veelzeggend

Van Dokkum staat bekend om zijn drie uitgesproken stijlen: de ouderen van dagen, de kleurrijke kinderboeken van ‘zijn’ opa Jan, en de stijl met de peren. Zijn schilderijen bestaan uit portretten, stillevens en vrije onderwerpen – meestal van eenvoudige mensen in hun eigen leefomgeving. Ondanks hun eigenaardigheden zijn deze mensen toch herkenbaar en komen ze sympathiek over.

Zijn werken worden gekenmerkt door de vele details. Je hebt meer dan één oogopslag nodig om alles te kunnen zien, maar tegelijkertijd weet die eerste oogopslag je wel meteen aan het lachen te maken – of aan het denken te zetten. Van Dokkum is van mening dat de humor in zijn werk ervoor zorgt dat het toegankelijker is.

Haal Van Dokkum in huis!

Helaas kun je nergens een échte Van Dokkum kopen; hij houdt zijn werken in eigen bezit voor zijn museum in Harderwijk. Gelukkig hebben wij daar een oplossing voor – beter gezegd, een heel scala aan oplossingen! Hoewel zijn werken niet te koop zijn, kun je wel allerlei prints van hem kopen – ansichtkaarten, verjaardagskalenders, kaartenmapjes, puzzels, ecoshoppers, notitieboekjes, kunstboeken, kerstballen en boekenleggers. Ook zijn er van zijn werken zogenaamde Giclées te verkrijgen – een print van een origineel werk in een beperkte oplage, mét een certificaat van echtheid. Zeker de wenskaarten zijn een groot succes. De stijl van Van Dokkum leent zich hier perfect voor; grappig genoeg om je een glimlach te ontlokken, maar gedetailleerd en betekenisvol genoeg om jouw aandacht langer vast te houden. De werken van Van Dokkum, daar kun je echt iets mee zeggen!

Meest recente berichten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lijstenmakerij

Kunsthandel

Momenten zijn tijdelijk, herinneringen zijn voor altijd. Kies daarom voor een omlijsting die de herinnering levend houdt en die aansluit bij jouw wensenGa je voor modern of klassiek? Normaal, ontspiegeld of museumglas? Hout of aluminium? We lijsten jouw moment “custom made” in.
Benieuwd naar de mogelijkheden…..