Al 25 jaar een begrip in Nederland

Henk Helmantel maakt samen met 24 andere kunstschilders een uniek drieluik

In kunst- en cadeauwinkel Roesd in Tolbert is donderdagmiddag het schilderij ‘Ode aan de kunst’ onthuld. Het is een drieluik dat is gemaakt door maar liefst vijfentwintig kunstschilders. Dat is een unicum, want het gebeurt zelden dat meerdere schilders samenwerken aan een kunstwerk.
‘Ode aan de kunst’ is gemaakt ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van kunstuitgeverij Art Revisited in Tolbert. Het idee ontstond vorig jaar tijdens het jubileumfeest in Harderwijk.
Kunstschilder Ton Dubbeldam uit de stad Groningen zette een jaar geleden de basisschets op het doek, waarna Henk Helmantel, Rein Pol en Jan van Loon de eerste penseelstreken zetten. Deze drie kunstenaars zijn al sinds 1982 verbonden aan Art Revisited.
Kommetje op tafel, oude NS-trein en noppenfolie
Het drieluik meet drie meter bij één meter twintig. Het is een landschap/zeegezicht waar elke schilder een voor hem of haar kenmerkende voorstelling op heeft geschilderd.
Henk Helmantel kijkt naar zijn bijdrage aan het drieluik
 
Zo is er van Helmantel een kommetje op een tafel te zien, Rein Pol schilderde een oude NS-trein en een stuk noppenfolie en de lucht is gemaakt door Jan van Loon. Alle losse onderdelen zijn door Ton Dubbelman met elkaar verbonden. ‘Daar ben ik een week mee bezig geweest.’

Rein Pol schilderde een stuk noppenfolie

 

Wim Ellens van Art Revisited: ‘Dit is een uniek schilderij. En het is een goed schilderij, gemaakt door topkunstenaars. Dat vijfentwintig kunstschilders samen één schilderij maken, dat zie je nooit. Het komt wel eens voor dat twee of drie mensen samen een schilderij maken, maar vijfentwintig is bij mijn weten nog nooit eerder vertoond.’
Schilderij maakt rondreis
‘Ode aan de kunst’ is tot eind mei te zien in Tolbert. Daarna verhuist het naar het Stadsmuseum in Harderwijk waar het de hele zomer blijft hangen.
Na Harderwijk maakt het schilderij een rondreis langs andere musea en uiteindelijk wordt het verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel. Wie meer wil weten over de totstandkoming van het kunstwerk kan dat lezen in een boek dat hierover is verschenen bij Art Revisited.
Kom vrijblijvend naar de artikelen van #artrevisited kijken in onze winkel. Lijstenmakerij & Kunsthandel Van Antwerpen
Meest recente berichten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lijstenmakerij

Kunsthandel

Momenten zijn tijdelijk, herinneringen zijn voor altijd. Kies daarom voor een omlijsting die de herinnering levend houdt en die aansluit bij jouw wensenGa je voor modern of klassiek? Normaal, ontspiegeld of museumglas? Hout of aluminium? We lijsten jouw moment “custom made” in.
Benieuwd naar de mogelijkheden…..