Al 25 jaar een begrip in Nederland

Tussen twee haakjes

Rien Stas was als klusjesman aan het werk, toen hij op het idee kwam van een alternatief ophangsysteem voor schilderijen. Dat is nu 28 jaar geleden en sindsdien boort bijna niemand meer een gat in de muur om iets op te hangen. Ongeveer in dezelfde tijd dat Stas Ophangsystemen begon, startte ook Cees van Antwerpen met zijn lijstenmakerij. Ze kwamen met elkaar in contact en dat was het begin van een langdurige samenwerking.

Uitvinder

”Ik herinner me nog dat Cees begon met zijn bedrijf”, vertelt Rien Stas, die samen met zijn broer André het bedrijf leidt. “Wij hadden bij Stas Ophangsystemen al snel door dat we het in eerste instantie van de lijstenmakerijen en musea moesten hebben en dus was het contact snel gelegd.” Rien is de productontwikkelaar bij Stas. “Ik noem het zelf graag uitvinder”, lacht hij. “Cees is eigenlijk ook uitvinder en daarom matcht het zo goed tussen ons. Hij moet voor elke lijst een pasklare oplossing vinden om de klant tevreden te stellen. Ik ga regelmatig met Cees in overleg. Als ik een nieuw idee heb en Cees komt langs voor een bakje koffie, dan bespreken we het. Hij is altijd bereid om nieuwe producten uit te proberen. Zo was hij volgens mij de eerste die het prototype van de verlichting in ons systeem te testen. Met zijn ervaringstips kunnen wij weer verder ontwikkelen. Het begint altijd primitief met een simpel idee. Door erover te sparren met gebruikers, kom je vaak een heel eind verder en zo ontstaan dus de beste producten.”

Gemoedelijk

Cees is één van de vele dealers van de ophangsystemen van Stas. “We opereren inmiddels in 52 landen en hebben wereldwijd een veelvoud aan dealers maar met Cees en Heidi is het contact altijd speciaal. Misschien is dat de Kempische achtergrond wel; het ons-kent-ons. Soms zijn de zakelijke contacten heel clean en afstandelijk maar bij Cees en Heidi ervaren we dat zo niet; daar is het gewoon altijd gemoedelijk. Grappig om te zeggen dat er in elk werelddeel waar we zakendoen wel een ‘Cees’ is. In Noord-Amerika heet hij Matthew, zo’n zelfde persoon die met ons meedenkt, altijd tijd voor een bakje koffie en een praatje heeft. Zulke mensen heb je nodig om je producten te ontwikkelen maar ook om het zakendoen aantrekkelijk te houden.”

Wereldwijd succes

Waar Rien ook komt, hij kijkt of er een Stas ophangsysteem aan de muur hangt. “Alle collega’s hebben dat”, vertelt hij trots. “Wie ergens ter wereld een museum of bedrijf binnenstapt, kijkt eerst naar het ophangsysteem en dan komt er vaak via de app een blij berichtje ‘Jaaaa, ook in Zuid-Afrika hangt ons product’. Het is toch ook iets om trots op te zijn? ‘t Begon met een simpel idee om geen gaten meer in de muur te hoeven boren en is uitgegroeid tot een wereldwijd product, dat inmiddels ook de particuliere markt heeft veroverd. Het gebeurt nog wel eens dat ik ‘s avonds gebeld wordt of ik even een ‘draadje’ kan komen brengen. Dan is de schilder of stukadoor net weg en dan wil men meteen de kale muur volhangen. Ik heb geen voorraad in mijn schuurtje liggen, dus dan stuur ik ze naar Cees. Als je snel iets moet hebben, moet je Cees bellen, die heeft altijd iets liggen.”

Ambacht

“Cees heeft er een gewoonte van gemaakt om Stas te noemen in zijn reclamespotjes”, sluit Rien af. “Hij vermeldt altijd dat onze systemen bij Lijstenmakerij van Antwerpen te koop zijn. Dat geeft voor ons aan dat ook hij trots is op ons product. Ik vind het een eer om van een ambachtsman te horen dat hij graag met ons product werkt. Want als iemand met verstand van zaken blij is met ons product, dan heb je goud in handen en dat is inmiddels wel gebleken. Mooi toch, wat één klein idee kan doen?”

Meest recente berichten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lijstenmakerij

Kunsthandel

Momenten zijn tijdelijk, herinneringen zijn voor altijd. Kies daarom voor een omlijsting die de herinnering levend houdt en die aansluit bij jouw wensenGa je voor modern of klassiek? Normaal, ontspiegeld of museumglas? Hout of aluminium? We lijsten jouw moment “custom made” in.
Benieuwd naar de mogelijkheden…..