Al 25 jaar een begrip in Nederland

In kunst kun je beter geen perfectie nastreven

Op dit moment is bij Lijstenmakerij van Antwerpen de expositie ‘De Heksenboom’ te zien. Diverse kunstenaars zijn benaderd om hun kijk op de bijzondere boom te geven. Eén van hen is Louis Baeten, kunstenaar uit Westerhoven. Er bestaat al een jarenlange relatie tussen de kunstenaar en de Lijstenmakerij want er hangt altijd wel een werk van hem in de zaak van Cees en Heidi. Een nadere kennismaking met Louis die zijn kunstkennis graag overbrengt op anderen.

Eigen interpretatie van onderwerpen

Louis was blij toen de vraag kwam of hij één van de kunstenaars wilde zijn die een eigen visie op de Heksenboom wilde geven. “De boom is altijd hetzelfde”, vertelt hij. “Maar elke kunstenaar legt de focus ergens anders en dat is heel interessant om te zien. Ik koos voor een laag standpunt en de herfsttooi van de boom. Ik heb foto’s op internet gezocht van de boom en heb daar mijn eigen interpretatie aan gegeven. Ik zag weinig foto’s van de Heksenboom in de herfst maar voor mijn gevoel was dat wel ’t meest aansprekend. Dat is het mooie van kunst maken: je mag zelf weten wat je doet. Prachtig om te zien wat anderen hebben gemaakt. Heel bijzonder vind ik het schilderij van Thea Bijl waar de dochter van Cees en Heidi een plekje bij de boom op heeft gekregen.”

De reis naar het resultaat

Louis vindt het fijn om zijn kennis te delen. “Ik geef elke woensdag les in mijn atelier in Westerhoven aan zeven tot tien hobby kunstenaars. Het is leuk om te zien wat ze oppikken van mijn lessen, hoe ze zich ontwikkelen en juist daar draait het om bij kunst. Het gaat eigenlijk nooit om het eindproduct maar om de reis ernaar toe. Al vinden alle cursisten het fijn als een werk ‘af’ is.” Op het Were-Di mag ik als vrijwilliger een groep leerlingen begeleiden die zich creatief willen ontwikkeling op weg naar het Lucas. Super gemotiveerd zijn ze en ze nemen alle tips en kennis op als een spons.”

Genieten van het proces van kunst maken

Gelukkig blijft er voor Louis tijd genoeg over om eigen kunst te maken. “Het is geen kostwinning, dat scheelt”, lacht hij. “Ik kan ontzettend genieten van het proces waarin een schilderij ontstaat. Ik streef niet naar perfectie want dat kan juist het creatieve proces de das omdoen. Laat de verf het werk doen, dan komt het goed.” Louis is niet per definitie te vangen in één stijl of keuze voor onderwerpen. “Ik mag graag werken aan landschappen, zeezichten of stillevens maar écht voorkeur heb ik niet. Ik laat me inspireren door de omgeving waarin ik me bevind. Ik heb eigenlijk altijd een camera of IPad bij me om foto’s te maken die ik later kan gebruiken voor mijn werk.”

Compliment als mensen mijn kunst kopen

Dat Louis’ schilderij van de Heksenboom nu bij de Lijstenmakerij hangt, vindt hij een eer. “Ik ken Cees en Heidi al jaren. Ik ben ooit binnengelopen met de vraag of ze een lijst voor een schilderij konden maken en sindsdien hangt er altijd wel een werk van mij bij hun om te verkopen. Cees denkt mee als het om een mooie lijst gaat en ik weet zeker dat het vakwerk is. Een mooie samenwerking.” De opening van de expositie van De Heksenboom heeft Louis helaas gemist: “Ik had graag kennisgemaakt met alle kunstenaars die meedoen aan de expositie want ik vind het leuk om de mensen achter de kunst te leren kennen. Ik had al kaartjes voor een concert van The Eagles. Soms moet je keuzes maken, dat geldt voor alles in het leven. Ook voor kunst: ik ervaar het daarom altijd een compliment als mensen de keuze maken om een schilderij van mij aan hun muur te hangen.”

Meest recente berichten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lijstenmakerij

Kunsthandel

Momenten zijn tijdelijk, herinneringen zijn voor altijd. Kies daarom voor een omlijsting die de herinnering levend houdt en die aansluit bij jouw wensenGa je voor modern of klassiek? Normaal, ontspiegeld of museumglas? Hout of aluminium? We lijsten jouw moment “custom made” in.
Benieuwd naar de mogelijkheden…..