Al 25 jaar een begrip in Nederland

Heidi en Cees over 25 jaar Lijstenmakerij en Kunsthandel van Antwerpen

Lijstenmakerij en Kunsthandel van Antwerpen is een begrip in de Kempen én daarbuiten. Iets moois nog mooier maken – dat is wat Cees en Heidi van Antwerpen doen. Het is alweer 25 jaar geleden dat Cees besloot een eigen bedrijf te beginnen. Samen met Cees en Heidi blikken we terug op 25 jaar Lijstenmakerij en Kunsthandel van Antwerpen.

Hoe het allemaal begon

Cees heeft bij veel verschillende kunst- en groothandels gewerkt. Na tweemaal een faillissement bij zijn toenmalige baan wilde Cees een andere weg inslaan. Hij kende door zijn werkervaring al heel wat leveranciers en besloot een eigen lijstenmakerij te beginnen. Zijn vrouw Heidi was toentertijd hoogzwanger, maar wel al vaak te vinden in de lijstenmakerij.

Heidi werkte bij Wintermans voordat ze besloot zich definitief bij Cees te voegen in de lijstenmakerij. “Ik dacht ik word huisvrouw na mijn bevalling, maar dat liep anders. Cees besloot dat hij voor zichzelf wilde beginnen en ik was even bang dat ik weer terug zou moeten naar het werken in de fabriek na mijn bevalling. Dat was een spannende tijd, want ik was toen hoogzwanger. Uiteindelijk kwam het goed. Tijdens mijn zwangerschap werkte ik nog in de fabriek bij Wintermans. Na het werk ging ik naar de lijstenmakerij om te helpen poetsen of wat boekhouding te doen. Ik kreeg het echter alleen maar drukker in plaats van rustiger in het begin. We begonnen in juni en ik moest in december bevallen. Na de bevalling was het gelukkig niet nodig dat ik terugkeerde naar de fabriek. Ik ben me toen gaan richten op de administratie, het magazijn en de klanten van ons bedrijf”, vertelt Heidi

Heidi heeft een hele andere achtergrond als Cees. “Ik heb een opleiding kostuumnaaien en couture gevolgd. Daar moest ik een stofje, een draadje en een knoopje bij elkaar zoeken. Dat is nu een lijstje of passe-partout. Dus dat is hetzelfde, maar met andere materialen. Wat dat betreft sluiten de diploma’s wel aan”, lacht Heidi.

Samen opbouwen en uitgroeien

De taken bij de lijstenmakerij zijn duidelijk verdeeld. Cees houdt zich bezig met het inlijsten en Heidi houdt zich bezig met de administratie, de klanten en de bestellingen. “In het begin hadden we nog niet veel klanten. Je begint met niks en dan begint het opbouwen. Dat ging wel steeds beter gelukkig. In de beginfase hadden we maar een paar schilderijen hangen, maar gaandeweg hebben we zelf schilderijen en posters ingekocht en is onze collectie gegroeid. Daarnaast hebben we de kunstverwante artikelen uitgebreid, zoals boeken, kunstkalenders en puzzels. Zo konden we onze klanten een steeds breder assortiment aanbieden”, vertelt Heidi. “Inmiddels hebben we ook een hele grote collectie lijsten. We werken heel veel uit voorraad, dat is ook onze kracht. Daardoor kunnen we mensen heel snel van dienst zijn”, vult Cees aan.

“De ruimte van het pand is nog steeds even groot, maar ons klantenbestand is flink gegroeid met de jaren. Ook een verschil zijn de gulden en de euro’s”, lacht Cees. “Ons werk is als de jaargetijden, het gaat qua drukte op en af. Je kan er geen peil op trekken. We krijgen nog steeds wekelijks nieuwe klanten bij. Ze komen hier uit de buurt, maar ook van ver. Laatst hadden we bijvoorbeeld een echtpaar die vanuit Breda kwam. Ook hebben we klanten uit Maastricht, Amsterdam en Egmond aan Zee, die speciaal voor ons hierheen komen”, vertelt Cees trots.

Enthousiast en gedreven vooruit

Na 25 jaar zijn Cees en Heidi nog steeds enthousiast en gedreven. “Ik wil het liefste nog 20 jaar doorgaan met dit werk. Zolang als ik het kan, blijf ik dit werk doen. Ik vind het leuk en blijf het liefste bezig. Het werk zelf bevalt me goed, net zoals de vrijheid en eigen baas zijn. Het werk lijkt allemaal op elkaar, maar het is toch constant anders. Je kunt dingen wel op school leren, maar in de praktijk is het toch allemaal anders. Dat is ook zo met dit werk”, vertelt Cees.

Cees: “Ik ben het meest trots op dat we dit samen zo hebben opgebouwd. Én op onze kinderen natuurlijk!” “En dat we er nog steeds zijn, dat valt niet altijd mee”, vult Heidi lachend aan. “Je gaat door ups en downs en je moet altijd blijven werken om het overeind te houden. We doen ons best. Cees wil nog heel lang door, maar na een tijd moet je denk ik per jaar gaan kijken. Wat is er mogelijk en wat kunnen we doen? Zolang als het kan blijven we dit doen”, sluit Heidi af.

Meest recente berichten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lijstenmakerij

Kunsthandel

Momenten zijn tijdelijk, herinneringen zijn voor altijd. Kies daarom voor een omlijsting die de herinnering levend houdt en die aansluit bij jouw wensenGa je voor modern of klassiek? Normaal, ontspiegeld of museumglas? Hout of aluminium? We lijsten jouw moment “custom made” in.
Benieuwd naar de mogelijkheden…..