Al 25 jaar een begrip in Nederland

Een kunstwerk is pas áf met een mooie lijst

Thea Bijl en Fried Waterschoot zijn kunstenaars. Thea werkt met kleurpotlood en Fried voornamelijk met olieverf. Ze werken vaak weken of maanden aan een schilderij en vinden dat een kunstwerk pas áf is als er een mooie lijst omheen zit. Daarvoor gaan Thea en Fried al jaren naar Lijstenmakerij Van Antwerpen.  

Kunst mag gezien worden, daar werken Fried en Thea hard voor. Vorig jaar hing werken van Thea en Fried een aantal maanden in museum MEAM in Barcelona. “We werden gevraagd om een werk in te sturen en daarna werden de werken uitgekozen voor een langdurige expositie. Dat is natuurlijk een enorme eer”, vertelt Thea. “Als kunstenaar moet je altijd hard werken om meer bekendheid te krijgen. Zo krijgt Fried in februari te horen of zijn werk ‘Painting of the Year’ wordt. Van de honderden inzendingen, zit hij nu bij de laatste tien. Het is altijd een eer als een werk gewaardeerd wordt. Er gaat veel tijd zitten in het maken van kunst, fijn als het dan op waarde geschat wordt.”

Exposeren voor meer naamsbekendheid

Een mooi werk verdient een mooie lijst. Fried gaat al zeker 15 jaar naar Lijstenmakerij van Antwerpen. “Ik ben daar erg tevreden over”, zegt hij.  “Ik kwam bij Cees terecht omdat ik een lijstenmaker zocht en ik vond het wel handig om in dezelfde gemeente te blijven. Cees had een goede reputatie dus verder zoeken vond ik niet nodig. Hij levert echt vakwerk en dat is natuurlijk het belangrijkst.” Fried moet even nadenken over de vraag waar een goede lijst aan moet voldoen. “Een lijst moet eigentijds zijn en iets toevoegen aan het werk. In mijn geval bepalen we vaak samen welke lijst er om het werk komt. Cees krijgt vaak meteen een idee als hij een werk ziet, ik ben eigenwijs genoeg om iets anders te willen, maar ik laat me graag overtuigen door zijn kennis.”

Lijstenmakers hebben weinig lijsten op voorraad liggen. “Het is altijd maatwerk”, gaat Fried verder. “Je ziet alleen een hoekje en dan is het altijd afwachten hoe het totaalplaatje wordt. Meestal gaat het goed. Ik heb één keer meegemaakt dat ik zelf erg tevreden was over een lijst maar dat de galerie zei dat de lijst lelijk was en eraf moest. Ik heb de lijst verwijderd en het schilderij werd daarna snel verkocht.”

Volgens Thea en Fried werkt Cees erg netjes. “Het is een ambacht”, vindt Thea. “Een lelijk ingelijst werk is een drama. Daarom zijn we blij met Cees, hij verstaat zijn vak. Vooral voor mijn werk – papier en potloodtekeningen – is het van belang dat er nauwkeurig en zorgvuldig gewerkt wordt. Ook voor mijn werk geldt dat het pas écht af is als er een mooie lijst om zit. Er zit altijd glas voor mijn werken, dat vind ik mooi. Cees adviseert museumglas omdat dat minder spiegelt maar soms wil ik toch liever gewoon glas. Ja, ook ik ben soms een beetje eigenwijs.”

Inlijsten is een ambacht

Een aantal werken van Fried en Thea hangt in de zaak bij Cees. “Zal ik een geheimpje verklappen?”, vraagt Thea. “Cees en Heidi hebben een werk van mij op hun slaapkamer hangen. Ze hadden nieuw beddengoed gekocht en daar paste een bepaald werk van mij precies bij. Ze hebben dat gekocht en op hun slaapkamer gehangen.” Fried blijkt Cees en hun dochter vereeuwigd te hebben op een werk. “Zo zie je maar, onze relatie gaat verder dan alleen zakelijk. Eén van mijn werken staat zelfs op de homepage van hun site. Maar even serieus: we zijn heel blij met de samenwerking; de communicatie is goed en als we ooit een spoedklus hebben, kloppen we nooit tevergeefs aan.”

Thea kijkt nog eens naar een werk dat klaarstaat om naar Cees te worden gebracht voor de lijst. “Hier heb ik vijf maanden aan gewerkt”, zegt ze. “Je móet vertrouwen hebben in de lijstenmaker, anders werkt het niet. Een goede lijst maakt een schilderij of tekening rijker en daarom zijn we ontzettend blij met Cees.”

Meest recente berichten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Lijstenmakerij

Kunsthandel

Momenten zijn tijdelijk, herinneringen zijn voor altijd. Kies daarom voor een omlijsting die de herinnering levend houdt en die aansluit bij jouw wensenGa je voor modern of klassiek? Normaal, ontspiegeld of museumglas? Hout of aluminium? We lijsten jouw moment “custom made” in.
Benieuwd naar de mogelijkheden…..